Pegasti badelj in holesterol

Pegasti badelj in holesterol

Če ste diagnosticirani z visokim holesterolom, imejte pegasti badelj kot dodatno orodje pri vaših prizadevanjih za uravnavanje ravnovesja holesterola. Silymarin, ki je v rjavi barvi semena cvetov pegastega badlja, lahko pomaga uravnavati LDL holesterol – bistvenega pomena za zdravo srce.

Pomembno je razlikovati med “dobrimi” in “slabimi” oblikami holesterola. Dober holesterol je znan kot lipoprotein visoke gostote, HDL. HDL prenaša lipide (maščobe) v jetra, tako da jih lahko jetra odstranijo z žolčem. Raziskovalci verjamejo, da lahko povečana raven HDL zaščiti pred srčnimi napadi. Slab holesterol je znan kot lipoprotein z nizko gostoto ali LDL. Prekomerni LDL povzroča depozite debelih maščobnih plošč v arterijah zaradi česar se zožijo. Posledično mora srce delovati zelo težko, da bi prisililo kri skozi te zožene arterije in obstrukcija lahko sčasoma postane prevelika, da bi se lahko pretekala kri. Krvni strdek se nato oblikuje okoli nastanka, kar lahko povzroči srčni napad.

Predpostavlja se, da lahko pegasti badelj poveča raven HDL (dober) holesterola v krvi in ​​pomaga znižati LDL (slab) holesterol. Pomaga tudi jetrom, da hitro obdelujejo odvečne maščobe in jih odstranijo iz telesa, preden lahko povzročijo škodo. Ta proces pomaga pri povečanju proizvodnje žolča v jetrih, kar pripomore k odstranjevanju holesterola v žolčnih žilah jeter. To delovanje jeter zmanjša količino holesterola, ki ga absorbira telo.

Pegasti badelj je lahko dodatna korist, ki jo potrebujete pri uravnavanju vašega ravnovesja holesterola. Kot vedno se pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem najprej pred dodajanjem dodatkov v svojo prehrano.

Znaki okvare jeter vključujejo porumenelost oči in kože, bolečine v trebuhu, izguba apetita in splošno slabost.
Pegasti badelj ima veliko koristnih zdravilnih učinkov. Ena izmed najpogostejših je njegova sposobnost obnavljanja jetrnih celic, ki so jih poškodovali alkohol, ciroza, hepatitis C ali druge bolezni jeter. Pegasti badelj, znan kot “pametno zelišče”, ima sposobnost popraviti poškodovane celice in jim pomaga pri obnovi. Imenuje se pametno zelišče, saj tudi ve, kdaj preprečiti rast celic, tako kot v primeru rakavih tumorskih celic.

Zdravilne lastnosti zelišč so v semenih cvetov pegastega badlja. Aktivna sestavina pegastega badlja, silymarin, deluje tako, da tvori oviro za jetrne toksine in da prepreči prodiranje in uničenje celic jeter. Prav tako pomaga popraviti že poškodovane jetrne celice. Pegasti badelj vsebuje tudi antioksidativne lastnosti.