Silimarin

Silimarin

silimarin – vir zdravilnih lastnosti pegastega badlja
silimarin je aktivna sestavina pegastega badlja. Silymarin je flavonoidni kompleks, ki ga sestavljajo silibinin, silikristin in silildianin. Silibinin (znan tudi kot silibin) je glavna aktivna komponenta kompleksa silimarina in se mu pripisuje koristne lastnosti.

Ta starodavna zdravilna rastlina služi številnim različnim namenom, med drugim:

Antioksidant: silimarin deluje kot antioksidant za zaščito jetrnih celic pred poškodbami različnih vrst bolezni, prav tako pomaga popraviti in regenerirati te celice. Če so celice poškodovali prosti radikali, silimarin spodbuja jetra, da poveča proizvodnjo encimov in beljakovin, potrebnih za celjenje celic. Deluje tako, da spremeni strukturo celične membrane in tako prepreči vnos toksinov v celico.

Siliybin ponuja tudi številne prednosti, vključno z protivnetnimi, protikorcinogenimi in kardiovaskularnimi koristmi. Pegasti badelj se zdi kot “pametno zelišče”, saj je sposobno okrepiti aktivnost nekaterih encimov in zavirati aktivnost drugih. Na primer: lahko spodbuja rast dobrih celic, kjer je to potrebno, na primer v primeru hepatitisa ali drugih poškodb jeter, lahko pa tudi ustavi rast slabih celic, kot so rakave celice.