Žolč

Žolč

Pegasti badelj lahko pomaga pri preprečevanju motenj žolčnika, kot je tvorjenje žolčnih kamnov. Žolčnik je majhen organ, ki se nahaja za jetri in deluje kot repozitorij za žolč. Bile je izločanje iz jeter in shranjeno v žolčniku.

Bile je sestavljen iz nekaterih odpadkov, nastalih v času, ko jetra čisti telo in vključujejo krvne celice, presnovne odpadke in toksične toksine, ki so nekako vstopili v telo. Vsebuje tudi sredstvo za emulgiranje. Ko se oblikuje, se žolč premakne iz jeter v žolčnik, nato pa v črevesje. V črevesju deluje tako, da razgradi maščobe in lubricira črevesja, preden ga telo izloči. Ko zaužijemo obrok z visoko vsebnostjo maščob žolčni mehurček sprosti dodaten žolč v črevesje, da bi razbil maščobe.

Žolčni kamni holesterola so zbirka maščobnih molekul in drugih odpadnih snovi, ki se združijo in lahko povzročijo blokade. Obstajajo tudi pigmentni kamni, sestavljeni iz kalcijevih soli in drugih spojin, ki imajo videz peska. Žolčni kamni so lahko nezaznavni, imenovani tihi kamni in ne povzročajo nobenih simptomov. Približno 80% žolčnih kamnov je sorte holesterola, preostalih 20% pa so pigmentni kamni.

Če dodate pegasti badelj v vašo prehrano, lahko pomagate telesu ustvariti več žolča, s čimer zmanjšate možnosti za razvoj žolčnih kamnov ali drugih motenj žolčnika. Ker žolč deluje kot naravni odvajalec, vsako povečanje njegove proizvodnje pomaga pomagati čiščenju telesa z odstranjevanjem odpadnih snovi in ​​preprečevanjem nastajanja žolčnih kamnov. Nihče ni prepričan, zakaj se pojavijo žolčni kamni ali zakaj jih nekateri razvijajo in nekateri ne. Razlog je lahko kombinacija genetike, etnične pripadnosti, debelosti in številnih drugih dejavnikov.